Historia
Początek działalności naszej firmy datuje się na 1951 rok, kiedy z połączenia dwóch łódzkich fabryk branży metalowej powstały Łódzkie Zakłady Metalowe.
Nasze przedsiębiorstwo, jako jedyne w Polsce, uruchomiło wówczas produkcję kotłów warzelnych i zestawów kociołków przechylnych.
W 1971 r. siedziba przedsiębiorstwa została przeniesiona do nowo wybudowanego zakładu przy ulicy Wareckiej 5 i pod tym adresem firma działa obecnie.
W latach 70-tych XX wieku znacznie podnieśliśmy standard wykonania naszych urządzeń – staliśmy się pionierami w Polsce – w zastosowaniu stali nierdzewnej oraz rozszerzyliśmy asortyment produktów o zmywarki, krajalnice pieczywa i wiele innych wyrobów.
W 1991 roku przeprowadziliśmy prywatyzację i restrukturyzację firmy, która od tej pory działa pod nazwą Łódzkie Zakłady Metalowe „LOZAMET” Sp. z o.o.
Zwiększyła się efektywność ekonomicznego i technicznego rozwoju przedsiębiorstwa. W oparciu o światowe trendy rozwoju branży gastronomicznej i oczekiwania klientów, zmodernizowaliśmy wszystkie produkowane maszyny i urządzenia gastronomiczne oraz skutecznie rozszerzyliśmy asortyment, nie tylko o nowe urządzenia, ale także o profesjonalne meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej.
Wyroby projektowane w naszym biurze konstrukcyjnym są energooszczędne, zapewniają bezpieczną i higieniczną obsługę, posiadają certyfikaty wydawane przez niezależne jednostki badawcze. Produkujemy sprzęt gastronomiczny z materiałów i komponentów najwyższej jakości, pochodzących od najlepszych, sprawdzonych dostawców, a wszystkie te warunki oraz dyscyplina procesu produkcyjnego zapewniają ich wysoki standart techniczny i najwyższą jakość.
W 1999 roku wdrożyliśmy i systematycznie doskonalimy System Zarządzania Jakością – jest on zawsze zgodny z aktualną wersją normy PN EN ISO 9001.
Priorytet dla nas stanowi kontakt z klientami, dlatego aktywnie uczestniczymy w targach i wystawach branżowych, organizujemy szkolenia dla naszych klientów oraz pośredników handlowych.
Bezpośrednie spotkania z Państwem umożliwiają wymianę informacji na temat działania naszych wyrobów w różnych warunkach eksploatacyjnych, umożliwiają zapoznawanie Państwa z nowościami technicznymi poprawiającymi funkcjonalność i komfort obsługi sprzedawanych przez nas urządzeń gastronomicznych.